Panoramaer

I tillegg til vakre motiver, imponeres tilskuerne av den utrolige skarpheten i disse bildene.

Jeg har fått mange "WOW!" fra mine besøkende. Folk flest liker å stikke nesa borti et kjempebilde og kunne lese teksten på et lite reklameskilt som egentlig står 1 km unna.

Det er ingen klar definisjon på hva et panoramafoto er, men mange mener at et ekte panorama skal gjengi et videre synsfelt enn det øyet kan se, mao mer enn ca 160° x 75°.

Det finnes kameraer som tar bilder som er dobbelt så brede som høye, mens vanlig fotoformat er 1.5 ganger bredere enn høyden (som 3:2-formatet, slik du fikk fra den gamle 24x36 mm filmen)

Panoramer kan presenteres på forskjellige måter

Skienspanoramet du kan se på en annen side er sydd sammen, og behandlet, på en slik måte at det gjengir motivet så korrekt som mulig. Det er dette jeg kaller et vanlig panorama.

VR-panoramer er imidlertid sydd sammen på en måte som gjør at de i praksis kun kan betraktes ved hjelp av en datamaskin og spesiell programmvare (f.eks. Quick-time). Slike panoramer kalles også for 360o-panoramer. De er virkelig facinerende.

For i det hele tatt å kunne vise et slikt bilde på papir, eller som vanlig bilde på en skjerm, må det gjøres om til et såkalt equirektangulært bilde. Dette er imidlertid et merkelig, men samtidig et besnærende bilde, som er vanskelig å forstå ved første øyekast. Men, kunst skal vel egentlig ikke forstås øyeblikkeleig...? Da blir i såfall jeg skuffet...:-)

Se også Wikipedia; Panoramic photography

Høyoppløslige panoramaer over byer, tettsteder, landskap og bygninger kan brukes til f.eks. veggdekorasjoner, vindusutstillinger, messer, utstillinger m.m.

VR-panorama / 360o-panorama

...kan ikke presenteres korrekte, eller som "vanlige" bilder, på papir eller på en monitor uten spesiell programvare. Det nærmeste blir å "brette dem ut" til et equirektangulært bilde, sik som dette:

Klikk her for å se dem slik de er ment å sees


Når mange bilder sys sammen blir det høy oppløsning, som igjen gir mulighet for svært store utskrifter i høy kvalitet.

Utsnittet nedenfor er hentet fra bildet ovenfor (gravstøtten foran kirken). Hovedbildet er på imponerende 83 megapiksler, så selv et lite utsnitt er detaljert!  Klikk på bildet for forstørrelse (2000x3000px).

 

Montert på blindramme(r)

Mine panoramer kan selvsagt skrives ut på lerret, og dermed kan de monteres på blindrammer. Jeg bruker da HP Professional matt lerret, 430 g/m² (61 eller 105 cm), og sprayer på 5-6 lag med luktfri, usynlig Hahnemühle Protective Spray. (Hahnemühle ble etabl. i 1584...)

Denne sprayen forsegler overflaten og beskytter mot fingermerker og fukt, samtidig som den fremhever fargene i bildet og den gir en god UV-beskyttelse. Les mer om dette på min prisside.

Montering på skumplater (Crescent, Kapa-Fix o.l.) og/eller laminering

Hvis du har ønske om å bevare bildet i lang tid og jevnlig trenger å tørke/vaske av støv og fingermerker, vil jeg anbefale å få det laminert med plastfilm, gjerne i kombinasjon med montering på skumplate (lette, stive, selvklebende plater). Mange spesialfirmaer i Norge utfører slike tjenester.

F.eks. www.Plastlaminering.com v/Arne Yri. Han har stor ekspertise, lang erfaring, topp utstyr/materiell og gunstige priser.

 
* DPI=Dots Per Inch, dvs (blekk)punkter pr tomme.

I "gamle dager", før blekkskriverne overtok, ble store bilder skrevet ut med plottere og store offsetmaskiner. Disse spyttet ut svære "klyser" med blekk, mens dagens blekkskrivere legger igjen mikroskopiske dråper på 2-4 picoliter. (d.v.s 2-4 milliardtedels liter blekk...eller 1/1000-del av en milliontedels liter om du vil...).

Min superskriver "spytter ut" 1056 slike dråper samtidig, mens blekkvogna farer over papiret i stor fart... forstå det den som kan...

Jeg har vært datanerd siden 1983, men denne teknikken er fortsatt et stort mysterium for meg...Jeg skjønner rett og slett ikke "mekanikken" som ligger bak, men jeg elsker reultatet!

"Gamle" trykkere/typografer holder fortsatt på  den "vedtatte" sannheten om at "300 DPI er minimum!". Idag holder det imidlertig lenge med 150 DPI, så bare gi disse "gamlekara" et smil og ønsk dem lykke til videre på ferden... Det kan jo hende at vi også går tilbake til propelldrift på oversjøiske fly også....:-))

3 av 8 blekkpatroner i min HP Z2100 (Light Magenta, Light Cyan og Photo Black) Nøkkelen er med på bildet for å gi et inntrykke av størrelse.

En annen seiglivet myte

Med PhotoShop, og en drøss andre programmer, kan man forstørre bilder. Ja, det er riktig, men resultatet blir ikke helt bra, i hvertfall ikke hvis du forsøker å forstørre opp en del.

Datamaskiner er fantastiske, men de kan ikke trylle. Når du forstørrer et bilde, må programvaren "gjette" hvilken piksel den skal "finne opp" (interpolere).

Resultatet av en forstørring blir et "soft"/ "bløtt"/ "ullent"/ uskarpt bilde, som du ikke burde være stolt av.

 

Til høyre ser du et eksempel på et bilde som er forstørret opp fra en lavoppløselig versjon (øverst...), mens nedenfor ser du originalen.

 

 

En kommentar til megapikseldebatten...

Desverre blir hobbyfotogarfer/amatører litt lurt av mange annonser/selgere.Mange vanlige digitalkameraer er ikke bra selv om de har aldri så mange megapiksler.

 Men, som regel, så ser du ikke hvor bra/dårlig kameraet er før du lager en stor forstørrelse fra et bilde.

Vi fotografer deltar sjelden i triatlon, men vi drasser likevel rundt på kilosvis med fotoutstyr. Størrelsen/tyngden på våre objektiver er desverre direkte linket til kvaliteten, og når det gjelder kvalitet firer ikke en entusiastisk fotograf en tomme (..mer enn lommeboka tilsier), enten han er amatør eller proff.

Når du ser forskjellen på frontlinsa/objektivene nedenfor (runget inn med rødt), så er det vel ikke så rart at det blir stor kvalitetsforskjell på bildene..